Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Εξαμήλια: Κατεδαφίσεις σε κτίσματα Βορειοηπειρωτών

-αδικία που περνάει στη σιωπή
- τα κτίσματα που κατεδαφίζονται ανήκουν κυρίως σε έλληνες Βορειοηπειρώτες
-στην ουσία οι κατεδαφίσεις στοχεύουν στον εκφοβισμό της Ε.Ε.Μειονητατας
- πίσω από την «επιχείρηση» ο ίδιος ο Σαλή Μπερίσα
Ενώ έχει μερικές ημέρες που εξελίσσεται η διαδικασία κατεδάφισης κατασκευών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νομότυπης δόμησης, στα Εξαμήλια οι πρώτες πληροφορίες και η εκτίμιση τους μάλλον, μαρτυρούν για κραυγαλέα κρατική αυθαιρεσία. Και για μια ακόμη φορά εις βάρος Βορειοηπειρωτών. Είναι πράγματι λυπηρό που ενώ στην κοινή γνώμη η Αστυνομία Ελέγχου της Πολεοδομίας κάνει λόγο για μια προσπάθεια πειθάρχισης της κατασκευής στην παραλιακή ζώνη του Ιονίου, στην ουσία εφαρμόζει όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, άλλη μια διαδικασίας εις βάρος των γηγενών Ελλήνων στην Β. Ήπειρο.
Κάτοικοι των Εξαμηλίων κάνουν λόγο ότι τα σπίτια που ήδη έχουν κατεδαφιστεί,
και ειδικά όσα έχουν σημειωθεί προς κατεδάφιση, ανήκουν κυρίως σε Ελληνικής καταγωγής πολίτες που με τις οικονομίες τους θέλησαν να κτίσουν σε μέρη τόσο γνώριμα για εκείνους όπως τα Εξαμήλια.Είναι μια άλλη διάσταση στην υπόθεση. Διότι ναι μεν μέσα στα κατεδαφισμένα ή σημειωμένα ως κατεδαφίσημα να υπάρχουν και κατασκευές πολιτών αλβανικής καταγωγής αλλά κείνοι προφανώς δνε έχουν καμιά σχέση με την περιοχή, είναι κατά συνέπεια έποικοι, ή στις περισσότερες των περιπτώσεων τα χρήματα με τα οποία κτίζουν δεν έχουν αποκτηθεί με τον κόπο και το μόχθο του μεροκάματου όπως στην περίπτωση των νομοταγών Βορειοηπειρωτών.
Εξάλλου δεν είναι ώρα άλλης σχολαστικής εξέτασης της περίπτωσης. Προέχει να σπάσει η αυτή η σιωπή η οποία περιβάλλει όλη αυτή την αυθαίρετη παρέμβαση του κράτους και να ξυπνήσει η τοπική κοινωνία. Οφείλει η ΟΜΟΝΟΙΑ να προσεγγίσει με πιο επιθετικά κριτήρια την υπόθεση και εφόσον διαπιστωθεί και σε αυτή την περίπτωση η αρνητική μεταχείριση εις βάρος των Βορειοηπειρωτών, να απαιτήσει την άμεση διακοπή της παρουσίας των «κατεδαφιστών» και άλλων δυνάμεων καταστολής και να απαιτήσει την αποζημίωση όσων ήδη έχουν υποστεί τις συνέπειες την κρατικής αυθαιρεσίας.
Ας μη μας διαφεύγει ότι και προ εβδομάδων η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είχε επιδιώξει να προκαλέσει την ευαισθησία για πολεοδομικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή Εξαμήλια – Βουθρωτό – Μουρσί που στόχο έχουν να αποκόψουν τους γηγενείς Έλληνες απ’ την επιχειρηματική δραστηριότητα που θα προκύψει στην περιοχή. Η περίπτωση του Γυαλού μαρτυρεί ότι έστω και εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι μπορεί εξωτερικά η επιχείρηση αυτής της Πολειοδομικής Αστυνομίας να φαίνεται με κριτήρια διαφύλαξης της
 περιοχής απ’ την αυθαίρετη δόμηση, στην ουσία της όμως στόχευε την καταπίεση της Ελληνικής κοινότητας και κυρίως το «συνετισμό» της απ’ την κεντρική εξουσία.
Ένα παιχνίδι ισχύος είναι και αυτό στα Εξαμήλια που όπως οι ίδιοι οι αρμόδιοι της Πολεοδομικής Αστυνομίας (στα Εξαμήλια βρίσκεται ο Γενικός της Διευθυντής, άμεσος προϊστάμενος του οποίου είναι ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα) θα συνεχιστεί στο Λούκοβο και τη Χιμάρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στην ουσία πρόκειται για ένα δράμα, ένα άψυχο παιχνίδι με τις οικονομίες των ανθρώπων, το οποίο τουλάχιστον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Δύο λεπτομέρειες επίσης: οι προϊστάμενη απ’ τα κεντρικά στα Τίρανα κατέλυσαν την Περιφερειακή Υπηρεσία Πολεοδομικού Ελέγχου στους Αγίους Σαράντα, της οποίας προϊστατο ο εκ’ Χιμάρας Εντμόντ Τσίπα και συμμετείχε επίσης ο ομογενής μηχανικός Στ. Παππάς. Τυχαίο; Σε απόσταση αναπνοής απ’ το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και προνομιακό κόλπο εκεί, υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα (όχι σπίτια, ξενοδοχεία) καταπατητών και ξένων απ’ την περιοχή κατοίκων. Τυχαίο ότι και αυτά τη «σκαπουλάρουν» απ’ όλες τις επιχειρίσεις κατεδαφισμού.
Πηγή:http://www.deropoli.com/