Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Τουρκική ναυτική άσκηση στο Ιόνιο

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τίθενται τις επόμενες ημέρες οι Ενοπλες Δυνάμεις, λόγω της πρόθεσης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού να πραγματοποιήσει στο τέλος της εβδομάδας άσκηση στο Ιόνιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η άσκηση έχει προγραμματισθεί για το τετραήμερο 25 - 28 Ιουνίου. Τις ημέρες εκείνες θα συναντηθούν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων δυτικά της Κεφαλονιάς, στα όρια των FIR Αθηνών και Ρώμης, τέσσερις τουρκικές φρεγάτες, ένα πετρελαιοφόρο και ένα υποβρύχιο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ανθυποβρυχιακή άσκηση. Πρόκειται για τον στολίσκο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, που από τον περασμένο μήνα περιπλέει τη Μεσόγειο, με σταθμούς στα λιμάνια οκτώ χωρών. Στο τέλος της εβδομάδας, οι φρεγάτες TURGUT REIS, KEMAL REIS, GAZIANTEP, GIRESUN και το πετρελαιοφόρο AKAR, που αποτελούν τον στολίσκο,
θα φύγουν από την Αλβανία με προορισμό την Αίγυπτο, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού τους πριν επιστρέψουν στη ναυτική βάση του Ακσάζ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα συναντηθούν με το υποβρύχιο «Ινονού», το οποίο από τις 17 Ιουνίου έχει σταθμεύσει στο λιμάνι του Τάραντα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν από κοινού την άσκηση. Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, οι κινήσεις του τουρκικού στολίσκου θα βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση και από τον τρόπο που θα εξελιχθεί η άσκηση θα φανούν πολλά για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.
Διαφορετική θάλασσα από το ΑιγαίοΕιδικότερα, όπως προσθέτουν, το Ιόνιο είναι μια πολύ διαφορετική θάλασσα από το Αιγαίο. Δεν υπάρχουν τα δεκάδες διάσπαρτα νησιά, που αξιοποιούνται από τουρκικής πλευράς ως δικαιολογία για τους ελιγμούς τουρκικών πολεμικών πλοίων και οποιαδήποτε κίνηση πρόκλησης ή αμφισβήτησης θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη. Με δεδομένο ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που γίνεται διέλευση τουρκικού στολίσκου από την περιοχή του Ιονίου, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί αξιοποίησή της για προσπάθεια χαρτογράφησης ελληνικών στρατιωτικών θέσεων.
Με την περιοδεία του στολίσκου στη Μεσόγειο, η Αγκυρα έστειλε ένα ιδιαίτερου συμβολισμού μήνυμα, δηλώνοντας ηχηρή παρουσία και στη θάλασσα, θέλοντας να δείξει ότι είναι και υπολογίσιμη ναυτική δύναμη, που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις και στη θάλασσα. Από ελληνικής πλευράς η απόφαση για πραγματοποίηση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοδείας αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η επίδειξη ισχύος στη θάλασσα να συνοδευθεί με κάποιας μορφής πρόκληση στο Αιγαίο πριν ο στολίσκος επιστρέψει στη βάση του Ακσάζ.
Πηγή: kathimerini.gr