Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Παλινδρομήσεις και Ρουμανική ανάμιξη στο Βλάχικο

- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουμανίας Trajan Basescou, ζήτησε σήμερα επίσημη αναγνώριση της Μειονότητας των Αρουμούν.
- Οι Ρουμάνοι εξυπηρετούν τα Τίρανα ούτως ώστε να είναι μειωμένος ο αριθμός των Βλάχων που θα δηλώσουν Έλληνες στην επικείμενη διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού
Του Ορφέα Μπέτση
Αιτία ή στόχος η Γενική Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών στην Αλβανία έχει προκαλέσει κινητικότητα και στη ρουμανική διπλωματία. Με τον ίδιο τρόπο όπως και αμέσως μετά απ’ την πτώση του κομμουνισμού και το άνοιγμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και με κάποια επιπλέον εφόδια η Ρουμανία, ειδικά δε τμήματα απ’ τον Εκκλησιαστικό της κόσμο και της διπλωματίας, επανέρχονται, επιδιώκοντας ανάμειξη στο ευαίσθητο ζήτημα των Βλάχων.
Ο περιβόητος Γκεόργκε Μίκου, ο αιώνιος σχεδόν πρεσβευτής της Ρουμανίας στα Τίρανα,
ο οποίος ακόμη δεν έχει ξεχαστεί με τις συχνές προβολές του στην τηλεόραση και τις θορυβώδεις περιοδείες τους στη Νότιο Αλβανία, όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, αλλά έχει αφήσει και καλούς κληρονόμους στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του. Παρόλο που ήταν τέκνο της νομενκλατούρας του Τσαουσέσκου εκείνος εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που δημιούργησε η πτώση του κουμμουνισμού και τα κενά που εμφάνισε η Αλβανική κοινωνία.
Μετά την πολυετή ισοπεδωτική πολιτική του Εμβέρ Χότζα σε ότι αφορά τις εθνικές και πολιτιστικές ομάδες που συνθέτουν τον πληθυσμό της Αλβανίας, το 1991 και δώθε η αναζήτηση μιας εθνικής, θρησκευτικής ή πολιτιστικής εν πάση περιπτώσει, ταυτότητας, για σημαντικές αριθμητικά τέτοιες ομάδες, παραμένει ζύμωση εν εξελίξει. Άλλο τόσο όμως και διάφοροι ανταγωνισμοί του παρελθόντος, από τις αρχές του 20-ου αιώνα, έρχονται και αναζωπυρώνονται επιδιώκοντας την απόκτηση κάποιας μειονότητας μέσα στην υπό διαστρωμάτωση Αλβανική δημογραφία. Πολλοί απ’ αυτούς τους πειραματισμούς ουκ ολίγες φορές χαίρουν και την έγκριση ή τουλάχιστον τη σιωπηρή ανοχή της πολιτείας. Αυτό ειδικά ισχύει για τους Ρουμάνος και τους Βούλγαρους, αμφότεροι σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν στην Αλβανία μειονότητα αλλά και τους Σκοπιανούς να δραστηριοποιούνται με οποιαδήποτε άνεση θέλουν στην κατεύθυνση σφετερισμού της σλαβόφωνης μειονότητας που ζει στις Πρέσπες εντός της Αλβανικής επικράτειας.

Η μόνη μειονότητα που συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με όλη της καχυποψία και μάλιστα με σύνδρομα ρατσιστικά είναι η Ελληνική κοινότητα στη Βόρεια Ήπειρο.
Εδώ έγκειται και η σύμπτωση συμφερόντων της αλβανικής πολιτείας και της ρουμανικής διπλωματίας. Όλα αυτά τα χρόνια η Αλβανία , με διάφορους τρόπους, βίαιους πολλές φορές στρουθοκαμηλισμού άλλες, στατιστικών παιχνιδιών κ.α., έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει και να προσεγγίσει με νοοτροπία σύγχρονη το ζήτημα της δημογραφίας και της γεωγραφίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ιδιαίτερη σημασία στην δυναμική που έχει δημιουργήσει η δημοκρατία και η ελευθερία στη χώρα, προφανώς λαμβάνει η ελεύθερη βούληση επιστροφής στις ρίζες της κοινότητας των Ελληνοβλάχων.
Το φαινόμενο αυτό που σιγοκαίει 20 χρόνια τώρα θα πάρει τις πραγματικές του διαστάσεις με την αναμενόμενη απογραφή. Εάν αυτή γίνει υπό συνθήκες ελευθερίας και με τις προδιαγραφές που προβλέπουν οι διεθνείς εξειδικευμένοι οργανισμοί ,τότε ο μύθος του ομοιογενούς λαού που ζει στην αλβανική επικράτεια θα καταρρεύσει. Θα αναδειχτεί, κατ’ αντιδιαστολή με τα όσα ό Ζώγκου και ο Εμβέρ Χότζα θέλησαν τεχνητά να δημιουργήσουν, ότι η Ελληνική κοινότητα δεν ζει μόνο στην αυθαίρετα προσδιορισμένη μειονοτική ζώνη, ούτε τα αριθμητικά της μεγέθη περιορίζονται στις 70000 χιλιάδες. Επακόλουθο μιας τέτοιας στατιστικής «ανακάλυψης» δεν θα είναι παρά το οριστικό σπάσιμο στερεότυπων και πρακτικών της πολιτείας στα δικαιώματα αυτής της μειονότητας.
Αλλά όπως είχε ξαναγραφτεί η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς δεν θέλουν ,με ότι φαίνεται ούτε αυτή τη φορά ,να αποκαλυφθούν οι πραγματικές διαστάσεις της γεωγραφίας και δημογραφίας των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο. Γι’ αυτό και στο ερωτηματολόγιο που καταρτίζουν για την Απογραφή, στο κεφάλαιο για την εθνική καταγωγή έχει προβλέψει επιλογή της Αρουμούν. Θέλει να δημιουργήσει τεχνητά μια ακίνδυνη (επικίνδυνη ή ακίνδυνη, υιοθετούμε την επικρατούσα αλβανική λογική ή το παράδοξο μιας πολιτείας που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ) μειονοτική ενδιάμεση δεξαμενή, προκειμένου να αποτρέψει τους Βλάχους να δηλώσουν κατευθείαν Έλληνες.
Εδώ είναι και η σύμπτωση συμφερόντων με τη Ρουμανία, η οποία θέλοντας να έχει ένα πάτημα στην Αλβανία δαπανάται όλα αυτά τα χρόνια να το αποκτήσει. Προπαγάνδα, υποτροφίες άλλα κίνητρα και βέβαια τώρα η έλξη που προκαλεί σε ορισμένους ρουμανίζοντες Βλάχους της Αλβανίας το γεγονός ότι η Ρουμανία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε εκπομπή διαρκείας της Κρατικής Ρουμανικής Τηλεόρασης, την Κυριακή που πέρασε το βράδυ, αφιερωμένη στην κοινότητα των Αρουμούν και που εστιάζονταν κυρίως στους Ορθοδόξους της Μουζακιάς (Ντιβγιάκα συγκεκριμένα), με όσα Βλάχικα και Ρουμάνικα κατάλαβα, ούτε λίγο ούτε πολύ η δημοσιογράφος διατείνονταν ότι οι Αρουμούν υπέστησαν αφομοιωτική πίεση απ’ τον Ενβέρ Χότζα, αλλά δέχονται ανάλογη πίεση εξελληνισμού απ’ την Ελλάδα.
Η εκπομπή θα έχει και συνέχεια. Αλλά συνέχεια θα έχει και το παιχνίδι των Ρουμάνων. Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον συνάδει και με το Αλβανικό συμφέρον θα έχει επακόλουθα βήματα.
Πηγή: Deropoli.com