Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Αλβανία - Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τρ. Μπασέσκου ζητά την αναγνώριση των Βλάχων (Αρουμούν) ως εθνική μειονότητα

Την αναγνώριση των Βλάχων (επισήμως γνωστών ως Αρουμούν) ως εθνική μειονότητα ζήτησε από την Αλβανία ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα.
«Εξήγησα στον πρόεδρο τη σημασία της αναγνώρισης της κοινότητας των Αρουμούν (Αρουμάνων) ως εθνική μειονότητα, που θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, όπως όλες οι άλλες μειονότητες στην Αλβανία και όπως η αλβανική μειονότητα στη Ρουμανία», δήλωσε ο κ. Μπασέσκου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπαμίρ Τόπι.
Ο Αλβανός πρόεδρος, απαντώντας στη δήλωση αυτή, τόνισε ότι «η κοινότητα των Αρουμούν αναγνωρίζεται από το αλβανικό κράτος με το καθεστώς μίας εθνο-γλωσσικής κοινότητας, όπως καταγράφεται και στις δύο τελευταίες εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου, ο Ρουμάνος πρόεδρος επανέλαβε ότι θέση του Βουκουρεστίου είναι η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
«Η Ρουμανία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όχι επειδή δεν σέβεται τους Κοσοβάρους, αλλά από σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο κ. Μπασέσκου.
Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Μπασέσκου στα Τίρανα, οι πρόεδροι της Αλβανίας και της Ρουμανίας υπέγραψαν «μνημόνιο κατανόησης στους τομείς των επικοινωνιών και της τεχνολογίας της πληροφορικής» και «πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ λιμένων».
Πηγή: http://www.express.gr/