Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Καθυστερεί ο οδικός άξονας Σαγιάδα - Κονίσπολη - Άγ. Σαράντα

Ερώτηση Στ. Καλογιάννη στη Βουλή

Την διακοπή των εργασιών στον οδικό άξονα Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα έφερε πάλι στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, με Ερώτηση (υπ’ αρ. 20491/2011) που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υποδομών, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: 
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του οδικού άξονα Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα, ο οποίος υλοποιείται στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) και επιβλέπεται από την Εγνατία Οδός ΑΕ.
Σε παλιότερη Ερώτησή μου, τον Μάρτιο 2011, για το ίδιο θέμα, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών μου είχε απαντήσει ότι το Υπουργείο είχε «κινήσει τη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου με ποσό 5,827 εκ. ευρώ προκειμένου να εξοφληθούν εκκρεμείς οφειλές». Σύμφωνα δε με τον Υπουργό Υποδομών, είχε δοθεί παράταση μέχρι τις 14.06.2011 για την ολοκλήρωση του έργου. Όπως όμως πληροφορούμαστε, καμία εργασία δεν πραγματοποιείται στο έργο και ο εργολάβος έχει διακόψει τις δραστηριότητες του, απομακρύνοντας προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό.
Επειδή το έργο έχει μεγάλη διασυνοριακή σημασία, καθώς θα δώσει νέα ώθηση στις μεταφορές μεταξύ Ηγουμενίτσας και Αγίων Σαράντα και γενικότερα στην ανάπτυξη της Ηπείρου, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:
• Για ποιους λόγους καθυστερεί η κατασκευή του άξονα Σαγιάδα - Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα;
• Ποιό είναι το οριστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, δεδομένου ότι το ΕΣΟΑΒ ολοκληρώνεται στο τέλος του 2011;
• Γιατί δεν έχει τηρηθεί κανένα από τα σημεία για τα οποία δεσμεύτηκαν οι κύριοι Υπουργοί απαντώντας στην Ερώτησή μου τον περασμένο Μάρτιο;