Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Στην Αλβανία, με φιρμάνια της Οθωμανικής εποχής. ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ Β/ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Το πιο καυτό θέμα σήμερα στο χώρο του Βορειοηπειρωτικού χώρου είναι οι περιουσίες των Ελλήνων, τις οποίες διεκδικούν με σουλτανικά φιρμάνια κάποιοι, που εμφανίζονται ως πρώην ιδιοκτήτες.
Το πρόβλημα περιπλέκεται, αφού η Αλβανική νομοθεσία δεν κατάργησε τους τίτλους ιδιοκτησίας, που είχε χορηγήσει η Υψηλή Πύλη την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αν και η Αλβανία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1912, άφησε άθικτους στις αγρο-οικονομικές σχέσεις τους τσιφλικάδες, μπέηδες και αγάδες, καθώς και ολόκληρο το Οθωμανικό σύστημα.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, καμία σοβαρή επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει.
«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ» 840 ΟΙΚΟΠΕΔΑ!
• Το πρώην ηγετικό στέλεχος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βαγγέλης Ζαφειράτης, αναφέρεται στην περίπτωση των 840 οικοπέδων στο Λυκούρσι των Αγίων Σαράντα, τα οποία με απόφαση του Πρακτορείου Επιστροφής και Αναπλήρωσης Περιουσιών «πουλήθηκαν όπως προβλέπεται από το νόμο στους πολίτες και τα έσοδα απ’ την πώληση πέρασαν για λογαριασμό του δημοσίου. Το σύνολο των οικοπέδων που πουλήθηκαν ήταν 840. Το δημαρχείο εκπροσωπούμενο
απ’ τις υπηρεσίες του και στο ρόλο του πωλητή υπέγραψε τις πράξεις αγοροπωλησίας με τον καθέναν απ’ τους πολίτες αγοραστές. Οι πολίτες πλήρωσαν την αξία των οικοπέδων, εφοδιάστηκαν με άδειες οικοδομής απ’ το δημαρχείο και σε συνέχεια ένα μέρος απ’ αυτούς κατασκευάζει κατοικία ή οικοδομές άλλες. Η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πώληση των οικοπέδων και οι πράξεις αγοροπωλησίας, εγκρίθηκαν ως νόμιμες απ’ την Περιφέρεια Αυλώνας, όπου υπάγεται και ο δήμος των Αγ. Σαράντα.
Το Πρακτορείο επιστροφής και αναπλήρωσης Περιουσιών με έδρα στην Αυλώνα, με την υπ’ αρ. 22 ημερομηνία 27.02.2010 Απόφαση, χωρίς να ενημερώνει καμία άλλη κρατική υπηρεσία όπως απαιτείται από το νόμο, επιστρέφει την παραπάνω έκταση των 840 οικοπέδων σε ένα «πρώην ιδιοκτήτη». Αυτό σημαίνει πως ούτε το Γενικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Πολεοδομίας της χώρας, ούτε το δημαρχείο, ούτε και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αυλώνας γνώριζαν ο γεγονός πως η έκταση αυτή είχε ιδιοκτήτη και δεν ανήκε στο δημόσιο. Το Πρακτορείο Επιστροφής περιουσιών δεν ζήτησε ενημέρωση απ’ το δημαρχείο ή τις άλλες κρατικές υπηρεσίες για την κυριότητα της έκτασης και όλες οι διαδικασίες έγιναν σε πλήρη μυστικότητα».
Πηγή: Πρωινός Λόγος