Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Κατάργηση της βίζας για Αλβανία/ Βοσνία - Ερζεγοβίνη ζητούν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Ζ. Ζμπόγκαρ και Φρ. Φρατίνι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας και της Ιταλίας, Σάμουελ Ζμπόγκαρ και Φράνκο Φρατίνι, απέστειλαν επιστολή στην ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ζητούν επιτάχυνση της διαδικασίας για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας, όπως ανακοινώθηκε από το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την επιστολή των δύο υπουργών Εξωτερικών υπέγραψαν,
επίσης, οι ομόλογοί τους δέκα χωρών-μελών της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Δεκέμβριο του 2009, αποφάσισε την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, αλλά η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη τέθηκαν σε κατάσταση αναμονής, επειδή δεν εκπλήρωσαν τα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι πολίτες του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ είναι τώρα εγγύτερα στους πολίτες μας. Η επιτυχία των τριών χωρών ήταν ισχυρό κίνητρο για την Αλβανία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων. Τώρα είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί πρέπει να εκπληρωθούν», υπογραμμίζουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στην επιστολή τους προς τον Ισπανό ομόλογό τους, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο.

Οι κ.κ. Φρατίνι και Ζμπόγκαρ υπογραμμίζουν ότι η Ε.Ε. πρέπει, από την πλευρά της, εγκαίρως, να προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου για τις δύο χώρες θα καταργηθεί έως το φθινόπωρο.