Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Επεισόδια εκφοβισμού των Ελλήνων στη Χειμάρα

ΧΙΜΑΡΑ.- Δύο αυτοκίνητα κινούμενα με μεγάλη ταχύτητα από Αυλώνα προς Αγίους Σαράντα, χθες το πρωί, πυροβόλησαν τρεις φορές έξω από την οικία του αείμνηστου Αριστοτέλη Γκούμα που δολοφονήθηκε από Αλβανό, επειδή μιλούσε Ελληνικά, σύμφωνα με το Βορειοηπειρώτικο Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο σημείο των πυροβολισμών έξω από το σπίτι του δολοφονηθέντα ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα έφτασε αμέσως η Αστυνομία, η οποία περισυνέλεξε τους κάλυκες κι ενώ είχε συγκεντρωθεί αγανακτισμένο πλήθος κόσμου.
Η κίνηση μεταφράζεται ως απόπειρα εκφοβισμού κατά της οικογένειας του φονευθέντος και της χιμαριώτικης κοινότητας, ενώ αποκαλύφθηκε και νέα επίθεση σε βάρος 19χρονου Έλληνα, από την Αργυρούπολη Αττικής, μία εβδομάδα πριν.
Τα επεισόδια αυτά ηλέκτρισαν ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινότητα της περιοχής και χθες το πρωί, στις 10, πολλοί ομογενείς έκλεισαν την εθνικό οδό Αγίων Σαράντα - Αυλώνα.

Στο μεταξύ, σε διάφορα blogs εμφανίστηκε άλλη μία ανησυχητική είδηση επίθεσης Αλβανών σε 19χρονο Έλληνα στην παραλία Λιβαδειού στη Χιμάρα, επειδή μιλούσε Ελληνικά!
Το νέο περιστατικό βίας, σε βάρος νεαρού Έλληνα αυτή τη φορά, και όχι ομογενή, καταγγέλλουν οι ίδιοι Βορειοηπειρώτες στη Χιμάρα.
Ο 19χρονος από την Αργυρούπολη συνόδευε οικογενειακούς φίλους του, Βορειοηπειρώτες, και πριν από δέκα μέρες βρισκόταν στην παραλία του Λιβαδειού στη Χιμάρα. Μια παρέα Αλβανών πλησίασαν το νεαρό και τον ρώτησαν κάτι στα Αλβανικά, αλλά ο 19χρονος δεν κατάλαβε και τους απάντησε στα Ελληνικά, ενώ ταυτόχρονα μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο με τη μητέρα του στην Αθήνα.
Οι Αλβανοί ενοχλήθηκαν από τα Ελληνικά που άκουσαν, του επιτέθηκαν, τον ξυλοκόπησαν με γροθιές στο πρόσωπο και στο σώμα και του έκλεψαν το κινητό τηλέφωνο, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στην παραλία.
Ο 19χρονος επέστρεψε την επόμενη μέρα στην Ελλάδα και δεν θέλει να μιλήσει σε κανέναν για το περιστατικό, καθώς έχει υποστεί σοκ.
Συλλήψεις στους Αγίους Σαράντα
Την ίδια περίοδο νέο περιστατικό σε βάρος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου σημειώθηκε στους διπλανούς Αγίους Σαράντα. Εκεί συνελήφθησαν πέντε ομογενείς, και αναμένονται και άλλες συλλήψεις, στην Κακομιά των Αγίων Σαράντα, γιατί αντέδρασαν, για μια ακόμη φορά, στη δημιουργία τουριστικού χωριού μέσα στις ιδιοκτησίες των Ελλήνων.
Έκλεισαν άρον άρον την υπόθεση Γκούμα
Σε ό,τι πάντως αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του Γκούμα, πληθαίνουν οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για σπουδή των αλβανικών Αρχών να κλείσουν την υπόθεση της δολοφονίας του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα.
«Ουδέποτε κλήθηκε ιατροδικαστής για να εξετάσει τη σορό του Αριστοτέλη. Ούτε εισαγγελέας ούτε ανακριτής κάλεσαν αυτόπτες μάρτυρες που σήκωσαν το πτώμα. Υπάρχει γενικά μια βιασύνη να κλείσει η υπόθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών, Φρέντι Μπελέρης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ιστολόγιο «Τειρεσίας», το προφίλ των δολοφόνων του Αριστοτέλη Γκούμα, συνδέεται και με τις ανθελληνικές σελίδες που ήταν μέλη στο δημοφιλή διαδικτυακό χώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ένας από αυτούς ο Bledar Meminaj, είχε εγγραφεί μεταξύ άλλων σε αρκετές ομάδες ακραίου εθνικιστικού περιεχομένου οπού επιδίδονται σε ανήθικες ύβρεις και έντονες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας. Είναι επίσης οπαδός του δημάρχου Τιράνων και προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Έντι Ράμα (ο οποίος κατήγγειλε την Ελλάδα για σφετερισμό των υδάτων της Αλβανίας και κατάφερε την ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα).
Ο κύριος αυτουργός της δολοφονίας, Ilir Mukaj, οδηγός του αυτοκινήτου που πάτησε τον άτυχο Αριστοτέλη, δήλωσε στο δικαστήριο πως πρόκειται για τροχαίο ατύχημα (με υπαιτιότητα μάλιστα του φονευθέντος) και πως καμία «πολιτική» διάσταση δεν υπάρχει στο ζήτημα.
Άλλα προκύπτουν, όμως, από την σελίδα του Mukaj στο Facebook, αφού τόσο ο ίδιος όσο και οι φίλοι του είναι μέλη στις ρατσιστικές σελίδες «Εδώ έχουν δίκιο μόνο οι Αλβανοί» (Ketu kan Drejt Vetem Shqiptaret) και «Αλβανοί που μισούν την Ελλάδα» (Shqiptare qe urrejne Greqine). Και στις δύο περιπτώσεις οι ρατσιστικές δημοσιεύσεις κατά καθετί ελληνικού είναι αμέτρητες. Ειδικά στη δεύτερη σελίδα, υπάρχουν πολλές πρόσφατες δημοσιεύσεις που στοχοποιούν τη Χιμάρα και το δήμαρχό της, Βασίλη Μπολάνο σε μορφή κειμένου και βίντεο.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως όλα τα μέλη της παρέας εμφανίζονται με κοντό μαλλί στρατιωτικά κουρεμένο.
Ντόρα: «Ανεξήγητη και επικίνδυνη η άνοδος του αλβανικού εθνικισμού»
Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις για τα νέα περιστατικά βίας, είπε ότι η διαφαινόμενη αναίτια άνοδος του αλβανικού εθνικισμού, ιδιαίτερα σήμερα που η γείτων χώρα χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης, δεν είναι απλώς ανεξήγητη και ακατανόητη αλλά ταυτόχρονα είναι και επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στην ομαλή πορεία της Αλβανίας στην Ε. Ένωση. «Όλα τα κρούσματα βίας καταδικάζονται απ΄ όπου και αν προέρχονται και αναμένω από την αλβανική δικαιοσύνη την αυστηρή τιμωρία των ενόχων», κατέληξε.
Πηγή:http://www.sigmalive.com