Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Σχέδιο «Διώρυγα Κωνσταντινούπολη»

Η διώρυγα θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και θα έχει στόχο την αποσυμφόρηση του Βοσπόρου


Της Ντίας Ζάβρα

Ενα ακόμα... τρελό σχέδιο για την Κωνσταντινούπολη αποκάλυψε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας την κατασκευή μιας διώρυγας πλάτους 150 μέτρων που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Βοσπόρου.
«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη "Διώρυγα Κωνσταντινούπολη"», ένα από τα μεγαλύτερα έργα του αιώνα, που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ», δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ο Ερντογάν, ξεδιπλώνοντας τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας και κηρύσσοντας πλέον και εμπράκτως την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας...

Δύο χρόνια 
Οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο «Διώρυγα
 Κωνσταντινούπολη» αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, σύμφωνα όμως με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η διώρυγα θα έχει μήκος 45-50 χιλιόμετρα, πλάτος 150 μέτρα στην επιφάνεια και βάθος 25 μέτρα. Η διώρυγα, που θα κατασκευαστεί στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να περνούν σούπερ τάνκερ, ενώ εκτιμάται ότι θα διέρχονται 130-160 πλοία ημερησίως. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει καμία εκτίμηση για το κόστος του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η αποσυμφόρηση των στενών του Βοσπόρου αλλά και η αποτροπή μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα 13 εκατομμύρια κατοίκους της Κωνσταντινούπολης (δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία και την κεντρική Ασία διέρχονται καθημερινά από το Βόσπορο).

Αεροδρόμιο
Τα φιλόδοξα σχέδια όμως του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη δεν σταματούν εκεί... Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός αεροδρομίου -του τρίτου στην Κωνσταντινούπολη- και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα.
Όλα προφανώς στο πλαίσιο του σχεδίου διχοτόμησης της Κωνσταντινούπολης σε ευρωπαϊκή και ανατολική. Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ισλαμιστή πρωθυπουργού ενόψει των γενικών εκλογών της 12ης Ιουνίου, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει με περισσή ευκολία...
Πηγή:http://www.imerisia.gr/