Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΧΑΣΙΜ ΘΑΤΣΙ O «βαρόνος» του Κοσσυφοπεδίου

Από το «αντάρτικο» του UCK στο εµπόριο ναρκωτικών και την «πρωθυπουργία» του κρατιδίου
Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στις περισσότερες χώρες του κόσµου, η έκθεση ενός σοβαρού διεθνούς οργανισµού που θα κατέληγε στο συµπέρασµα ότι οπρωθυπουργός συνδέεταιµελαθρεµπόριοανθρώπινων οργάνωνθαπροκαλούσεπολιτικόσεισµό.
Δεν είναι η περίπτωση του Κοσόβου καιπολύ περισσότερο τουπρωθυπουργού του.Από τα χρόνια του αγώνα ανεξαρτησίας από τον σερβικό ζυγό, ο Χασίµ Θάτσι έκανε καριέρα µε το παρατσούκλι το «Φίδι»
Στις περισσότερες χώρες του κόσµου, ένας πρωθυπουργός που θα συνδεόταν απευθείας µε απαγωγές, δολοφονίες, λαθρεµπόριο οργάνων, όπλων και ναρκωτικών θα καλείτο να πληρώσει υψηλότατο πολιτικό κόστος. Τα κόµµατα της αντιπολίτευσης θα ζητούσαν φυσιολογικά την παραίτησή του ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα του ζητούσαν νατοποθετηθεί µε σαφήνεια στις κατηγορίες που του αποδίδονται. Ούτε αυτή είναι η περίπτωση του Κοσόβου.Η έκθεση του Συµβουλίου της Ευρώπης, που είδε προχθές τοφως της δηµοσιότητας από την εφηµερίδα «Γκάρντιαν», προκάλεσε ένα θερµό κύµα συµπαράστασης υπέρ του Θάτσι από το σύνολοτου πολιτικού κόσµου στο Κόσοβο. Για τη σύµπνοια αυτή θα µπορούσαν να δοθούν περισσότερες από µία εξηγήσεις. Η µια είναι ότιη εύθραυστη ∆ηµοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, η νεώτερη χώρα στον κόσµο µετά τη µονοµερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της τον Φεβρουάριο του 2008, φοβάται ακόµη τον σερβικό µπαµπούλα και χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη. Αυτή όµως είναι ηκαλή εκδοχή των πραγµάτων. Η κακή εκδοχή λέει ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει µε τον Χασίµ Θάτσι. Οταν µετά το τέλος του πολέµου του Κοσόβου το 1999, οι Κοσοβάροι σχηµάτισαν προσωρινή κυβέρνηση, το «Φίδι» αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός. Προηγουµένως, οι άντρες του είχαν βγάλει από τη µέση τον έναν µετά τον άλλον όλους τους οπλαρχηγούς που φιλοδοξούσαν να αναλάβουν το αξίωµα.

Η έκθεση του Συµβουλίουτης Ευρώπης που υπογράφειο Ελβετός Ντικ Μάρτι, έχονταςστη διάθεσή του στοιχεία και από το αµερικανικό FBI, λέει αυτό που ο υπόλοιπος κόσµος γνώριζε εδώ και χρόνια: Το Κόσοβο οφείλει εν µέρει την ανεξαρτησία του στην ηρωίνη που πουλούσαν οι UCKάδες στη ∆υτική Ευρώπη. Μόνο που τα δύσκολα χρόνια των ωµοτήτωντης Σερβίας του Μιλόσεβιτς στην τότε επαρχία, η διεθνής κοινότητα έκανε τα στραβά µάτια. Μαζί µε τονδιανοούµενο Ιµπραήµ Ρουγκόβα, ο πολεµιστής Θάτσι ήταν ένα από τα βασικά πρόσωπα του κάδρου. Ο ένας ήταν η παλιά φρουρά, οπαδός της µη βίαιης αντίστασης, ένας Γκάντι των ∆υτικών Βαλκανίων. Ο άλλος ήταν το νέο αίµα, ο οργισµένος πιτσιρικάς που εκτός από τους Σέρβους µισούσε την αδυναµία και περιφρονούσε τον «κολληµένο παππού». Κάπως έτσι, στα είκοσι και κάτι, ο Θάτσι θα γινόταν επικεφαλής της «οµάδας της Ντρένιτσα». Αυτοί ήταν οι σκληροπυρηνικοί του UCK που σύντοµα θα κατάφερναν να πάρουν τον έλεγχο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου.

∆εν χρειάζεται να έχει σπουδάσει κανείς Ιστορία και Φιλοσοφία, όπως ο Θάτσι στο Πανεπιστήµιο της Πρίστινα και ∆ιεθνείς Σχέσεις στη Ζυρίχη – εκεί ως πολιτικός εµιγκρές – για να καταλάβει ότι η εξουσία χωρίς χρήµα θα έκανετα παλικάρια του UCK να µοιάζουν µε τους γενναίους του Μπρανκαλεόνε. Ο Θάτσι ήξερε ακόµη ότι δεν έπρεπε να δείχνει δυνατός µόνο στους Σέρβους και τους ∆υτικούς,αλλά και στο εσωτερικό του Κοσόβου. Και από πού θα έβρισκε το χρήµα; Από τους Κοσοβάρους της διασποράς ούτε για αστείο – ήταν είδος εν ανεπαρκεία και µόνο λόµπι δεν θύµιζαν. Ο Ντικ Μάρκι δίνει την απάντηση περιγράφοντας ουσιαστικά στην έκθεσή του πώς ένας ηγέτης που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της πατρίδας του µπορεί κάλλιστα να είναι αδίστακτος µαφιόζος. Ο Θάτσι ήταν αρχινονός ενός µαφιόζικου δικτύου που ασκούσε «βίαιο έλεγχο» στο λαθρεµπόριο ηρωίνης και υπεύθυνος για τις «περισσότερες εγκληµατικές επιχειρήσεις» στην περιοχή του Κοσόβου. Ο UCK βρίσκεται πίσω από πλήθος απαγωγών, δολοφονιών και ξυλοδαρµών. Η διεθνής κοινότητα προτιµούσε να αγνοεί τα εγκλήµατα πολέµου του UCK µε την ελπίδα µιας «βραχυπρόθεσµης σταθερότητας», όπως γράφει ο ΝτικΜάρτι στην έκθεσή του. Στο όνοµα αυτής της βραχυπρόθεσµης σταθερότητας, η διεθνής κοινότητα προτιµούσε να κλείνει τα µάτια ακόµη και στο συστηµατικό λαθρεµπόριο οργάνων. Η επιχείρηση είχεστηθεί έτσι όπως θα ταίριαζε στην πιο άγρια γωνιά των Βαλκανίων. Τα παλικάρια του Θάτσι απήγαν Σέρβους από τις σερβικές περιοχές του Κοσόβου, τους µετέφεραν σε µυστικές τοποθεσίες – τουλάχιστον έξι καταγράφει στην έκθεση το Συµβούλιο της Ευρώπης – κι εκεί οι«ειδικοί» τους αφαιρούσαν τους νεφρούς, το όργανο που έχει και τη µεγαλύτερη ζήτηση στη µαύρη αγορά.

Το «Φίδι» διεύθυνε την επιχείρηση σαν γνήσιος µπίζνεσµαν. Εβγαζε λεφτά για τον στρατό του και ασφαλώς για την τσέπη του – πιθανότατα να διατηρεί µυστικούς λογαριασµούς στη χώρα του Μάρτι -, ενώ καθάριζε αντίπαλους «µπίζνεσµεν» και εσωκοµµατικούς αντιπάλους. Για τη ∆ύση όµως ήταν η «φωνή της λογικής». Τον Μάρτιο του 1999, στις διαπραγµατεύσεις του Ραµπουγιέ, οι δυτικοί διπλωµάτες άκουγαν έναν 30χρονο άντρα να τους δηλώνει ότι είναι έτοιµος να δεχθεί ένα καθεστώς αυτονοµίας για το Κόσοβο, όταν οι υπόλοιποι κοσοβάροι ηγέτες απέρριπταν οποιαδήποτε άλλη λύση πέρα από πλήρη ανεξαρτησία. Ο Θάτσι ήξερε πώς να επιβιώσει στο µεταπολεµικό σκηνικό του Κοσόβου. Και φυσικά βγήκε κερδισµένος. Στο εξωτερικό ήταν ένας αξιόπιστος συνοµιλητής, ένας πραγµατιστής, όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις. Στο εσωτερικό, αρκεί να θύµιζε ποιος ήταν το «Φίδι» την εποχή των αγώνων.

Την περασµένη Κυριακή πραγµατοποιήθηκαν στο Κόσοβο οι πρώτες εκλογές µετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας. Αν και έπεσαν ελαφρώς τα ποσοστά του, το ∆ηµοκρατικό Κόµµα του Κοσόβου του Θάτσι πήρε τις περισσότερες ψήφους. Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα βρει πρόθυµους εταίρους για να συµµετάσχουν στην κυβέρνησή του παρά τη βόµβα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου που έσκασε στην Πρίστινα χωρίς να ενοχλήσει κανέναν και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Αυτές εξάλλου είναι για τον Χασίµ Θάτσι παλιές ιστορίες. Και όποιος τις σκαλίζει σήµερα το πολύ πολύ να βρεθεί αντιµέτωπος µε τους δικηγόρους του. Χθες έγινε γνωστό ότι ο κοσοβάρος πρωθυπουργός σκοπεύει να µηνύσει τον Ντικ Μάρτι. ∆εν θα θέλαµε ούτε να φανταστούµε τι θα περίµενε τον ελβετό ερευνητή τα χρόνια της ανεξαρτησίας εάν έκανε το λάθος να περάσει καµιά βόλτα από την Πρίστινα. 
Πηγή:http://www.tanea.gr