Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Αλβανία πρέπει να γνωρίζει πως η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί κριτήριο πρωταρχικής σημασίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Έπιτροπή απαντώντας σε προφορική ερώτηση του Κυπρίου ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου, τονίζει μεταξύ άλλων πως προετοιμάζει επί του παρόντος τη γνωμοδότηση της για την αίτηση της Αλβανίας να καταστεί μέλος της ΕΕ και επισημαίνει ότι «στη γνωμοδότηση αυτή η οποία θα εκδοθεί στον Νοέμβριο του 2010 ως τμήμα της ετήσιας δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση, θα αναλύεται η ετοιμότητα της χώρας να καταστεί μέλος, λαμβάνοντας υπόψη τα ‘κριτήρια της Κοπεγχάγης’, στα οποία ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ειδικότερα, η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα υποψήφια κράτη γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η σημασία τήρησης αυτών των κριτηρίων αφού είναι αλληλένδετα η με την πρόοδο της πορείας τους στην ΕΕ».

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επίσης πως είναι ενήμερη του συμβάντος και παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις ειδικότερα τώρα που ο φερόμενος κύριος ύποπτος παραδόθηκε μόνος του στη αστυνομία και ανακρίνεται από τις αλβανικές δικαστικές αρχές και αναφέρει ακόμα ότι «θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της υποθέσεως σύμφωνα με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».
Η ίδια απάντηση δώθηκε και στις γραπτές ερωτήσεις που είχαν υποβάλλει για το ίδιο θέμα δύο ακόμη Έλληνες ευρωβουλευτές, ο κύριος Κουμουτσάκος της ΝΔ και η κυρία Τζαβέλα του ΛΑΟΣ
. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η κυρία Τζαβέλα σε αντίθεση με τους δύο συναδέλφους της, δεν χρησιμοποιεί τον όρο "ΕΕΜ Αλβανίας" αλλά αναφέρεται στην Βόρειο Ήπειρο και τους Βορειοηπειρώτες.  Η ερώτηση της κυρίας Τζαβέλα έχει ως εξής:

Το βράδυ τις 12ης Αυγούστου, ομάδα επτά Αλβανών δολοφόνησε τον 36χρονο έλληνα βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα, στη Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου, επειδή μιλούσε ελληνικά στον τόπο όπου γεννήθηκε! Τον κυνήγησαν στους δρόμους της Χιμάρας και με πρόθεση τον χτύπησαν θανάσιμα με το αυτοκίνητό τους, με αποτέλεσμα τον φρικτό και ακαριαίο θάνατό του.
Τα ΜΜΕ της Αλβανίας συντονισμένα προσπάθησαν να παρουσιάσουν στη διεθνή κοινή γνώμη τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, που αληθινό κίνητρο είχε το εθνικό μίσος, ως αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το ανθελληνικό μένος των ΜΜΕ της Αλβανίας συνεχίστηκε και με τον προσβλητικό τρόπο που κάλυψαν την κηδεία του δολοφονηθέντος Βορειοηπειρώτη την επόμενη μέρα.
Μέσα σε 20 μόλις χρόνια Αλβανοί που δεν είχαν σχέση με περιοχές της Βόρειας Ηπείρου έχουν γίνει ιδιοκτήτες, με πλαστογραφημένους τίτλους ιδιοκτησίας και βοηθούμενοι από το αλβανικό κράτος και παρακράτος, εκτάσεων δεκάδων χιλιάδων εκταρίων γης.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Αλβανία είναι μια υποψήφια προς είσοδο χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς σχολιάζει η Επιτροπή το συγκεκριμένο περιστατικό και τι προτίθεται να πράξει ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των ελλήνων συμπολιτών μας στη συγκεκριμένη περιοχή;

Πηγή:nenanews.eu