Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ντούλες: ΚΕΑΔ το πιο ζημιωμένο κόμμα από την διαστρεύλωση του εκλογικού αποτελέσματος

Σε συνέντευξη στην εκπομπή "Top Story" του αλβανικού τηλεοπτικού δικτύου  "Top Channel", ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου, την συνεργασία του ΚΕΑΔ με την ΟΜΟΝΟΙΑ και τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις: "Πιστεύω πως υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν για να προσεγγίσουμε καλύτερα την αλήθεια: Το ΚΕΑΔ βρίσκεται σε μια στρατηγική συνεργασία με την ΟΜΟΝΟΙΑ η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Το ΚΕΑΔ δημιουργήθηκε μετά την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές που επιβλήθηκε στην ΟΜΟΝΟΙΑ το 1992.
Αυτή η συνεργασία μεταξύ ΚΕΑΔ και ΟΜΟΝΟΙΑς

συνεχίζεται από το 1992. Πρόκειται για μια συνεργασία σε επίπεδο αρχών και προγράμματος η οποία αποδεδειγμένα έχει φέρει αποτελέσματα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, ποτέ δεν προσποιήθηκαν ή ζήτησαν να είναι η "φωνή" της Αθήνας στα Τίρανα, η Αθήνα όμως έχει έννομο ενδιαφέρον για την τύχη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Το γεγονός πως οι διμερής σχέσεις δεν επηρεάστηκαν από τις αλλαγές στις κυβερνήσεις, δείχνει πως υπάρχει ωριμότητα και στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες."

Στην συνέχεια ο κος. Ντούλες εξηγεί πως το ΚΕΑΔ ζημιώθηκε περισσότερο από τα φαινόμενα χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος: "Το ΚΕΑΔ δεν είχε υπολογίσει την τόση επιθετικότητα του PD (Δημοκρατικό Κόμμα). Ήταν πέρα από τα αντανακλαστικά μας η μανιώδης καταδίωξη που υποστήκαμε. Για μένα παραμένει αναπάντητο κατά πόσον το PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) εστερείτο της δυνατότητα ή της διάθεσης να προστατεύσει της ψήφους μας. Δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η διάθεση του προέδρου του PS, αλλά γεγονός αποτελεί ότι δεν λειτούργησε".
Τέλος, ο κος Ντούλες τόνισε πως ο νέος εκλογικός νόμος υποχρέωσε το ΚΕΑΔ να προχωρήσει σε προεκλογική συνεργασία την οποία χαρακτήρισε "μηχανική": "Αν το ΚΕΑΔ είχε κατέβει μόνο του στις εκλογές, δεν θα είχε σήμερα εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην συνεργασία μας με το PS δεν αλλάξαμε ούτε μία λέξη από το πρόγραμμά μας. Ήταν μια "μηχανική", υποχρεωτική συνεργασία. Εμείς εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες συνεργασίας με το PD. Από τις εκλογές του 2007 όμως είχε διαφανεί η πρόθεση του πρωθυπουργού για αλλαγή πορείας και η πολιτική του ΚΕΑΔ δεν ταίριαζε στο προφίλ του".
Πηγή: http://www.nenanews.eu